Bányászattörténeti vetélkedő

Intézményünket, a Budai-Városkapu Iskolát 2008-ban kereste meg a Bányász Emlékekért Egyesület, azzal a kéréssel, hogy szervezzünk vetélkedőt a feledésbe merülő bányászatról, annak hagyományairól.
Az első évben (2008-ban) csak az iskolaközponthoz tartozó iskolákat hívtuk meg a vetélkedőre: Vasas-Somogy-Hird, Szieberth R., Bártfa, Pécsszabolcs, Komlói úti intézményegység.
A vetélkedő során a csapatoknak játékos, interaktív feladatokat kellet megoldani a bányászok életmódjáról, életviteléről; Szent Borbála történetéről; bányászemlékművekről, ill. egy bányász emléket kellett elhozni és bemutatni.
A rendezvénynek hatalmas sikere volt, megmozgatta a bányásztársadalmat, a fiatal generációt, tanulóinkat, ezért úgy döntöttünk, 2009-ben ismét megrendezzük a vetélkedőt. Ezúttal már megyei szinten bevontuk a volt uránbánya és a megye bányásztelepüléseit, városait.
A harmadik évben  (2010-ben) változtattunk a versenyre való készülésben: a jelentkező csapatoknak projekteket kellett bemutatniuk arról a bányász vidékről, ahonnan jöttek. Így hallottunk a pécsi szénbányászatról; a somogyi bányászgyűjteményről; a komlói bányákról; Szent Borbáláról; az uránbányákról.
A 2011-es verseny újdonágát az jelentette, hogy az általános bányászati ismeretek mellett a versenyzőknek riportot kellett készíteni olyan személlyel, aki a bányászattal kapcsolatos munkakörben dolgozott. Hallhattunk csillést, bányamérnököt, vájárt visszaemlékezni a munkájáról.
A versenyen a győztes csapatok egynapos jutalomkiránduláson vettek részt Sopronban és Oroszlányban a Bányászati Múzeumokban.
2012
. november 29-én ötödik alkalommal rendeztünk vetélkedőt, melyre jelentkeztek csapatok Komlóról, Nagymányokról, Kővágószőlősről is. Idén a csapatok munkáját egy olyan felnőtt segítette, aki a bányában dolgozott, és tapasztalatával a gyerekek tudását még jobban gyarapította.

Kategória: Felső tagozat | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.