HAT-19-01

HAT-19-01 – Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

A pályázat címe: „Fejedelmek nyomában – Délerdély, Kalotaszeg, Partium”
A tanulmányi kirándulás időpontja: 2019. szeptember 25-28.
Beszámoló:

Erdélyi vándorok

Iskolánk hetedik évfolyamával idén is lehetőségünk nyílt arra, hogy a Határtalanul program keretében négy napon keresztül Erdélyben kalandozzunk.
Kora reggel keltünk útnak egy kényelmes busszal, melynek vezetője rendkívül SONY DSCudvarias és segítőkész volt. Kalandozásunk első állomása egy felfedező városnézéssel indult Nagyváradon. Hat főből álló csoportjainknak egy-egy műholdas térkép segítségével kellet felfedeznie a város történelmi épületeit. Közel egy óra alatt mindenkinek sikerült teljesíteni a feladatot és megcsodálni többek között a Holdas templomot, amelynek egy olyan szerkezete volt, ami a Hold állásának megfelelően forgott. Fáradalmainkat Vársonykolyoson igyekeztünk kipihenni.
Másnap egy fantasztikus svédasztalos reggeli után folytattuk utunkat. A körösfőiSONY DSC református templom mennyezetének kézzel festett kazettáit csodálhattuk meg. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk a Tordai sóbányában: óriáskerekeztünk, csónakáztunk, mini golfoztunk, biliárdoztunk, bowlingoztunk, sőt még a falakon lévő sót is megkóstolhattuk. Kolozsvár egyik komfortos hoteljében szálltunk meg, ahol mindenki jól érezte magát.
Másnap egy kolozsvári általános iskola diákjaival tettünk közös felfedező városnézést, ahol SONY DSCKolozsvár műemlékeit csodáltuk meg. Többek között Mátyás király és Bocskai István szülőházát is láthattuk, miközben új barátokat szerezhettünk. Kolozsvárról Gyulafehérvárra érkeztünk, ahol a történelmi személyek síremlékeit, emléktábláit kellet felkutatnunk. Így bukkantunk Hunyadi János és Szapolyai János síremlékére, valamint Mátyás király bátyjának és Jagelló Izabella szarkofágjára. Ezután közel egy órát töltöttünk el Vajdahunyad várában, Hunyadi János várkastélyában. Itt csoportjaink körbejárták a vár különböző zugait, a lovagteremtől kezdve a börtönig és kínzókamráig. A kimerítő nap után Algyógyon szálltunk meg, ahol néhányunk a további komfortos és biztonságos utazás érdekében segített a busz rendbetétlével.
Utazásunk utolsó napján siklóval közelítettük meg Déva várát, ahol lélegzetelállító SONY DSCképeket készítettünk a tájról és magunkról. Marosillyén az idegenvezető Bethlen Gábor szülőhelyéről mesélt nekünk, majd Arad felé vettük az utat. Érdeklődve hallgattuk túravezetőnk szavait a tizenhárom aradi vértanúról, majd évfolyamunk három osztálytitkára tiszteletünk jeléül megkoszorúzta az aradi Szabadság-szobrot. Látogatásunk után búcsút vettünk a kísérőnktől és Magyarország felé vettük az irányt.
Erdélyi utunkon nem csak csodás élményekkel gazdagodtunk hanem, évfolyamunk is összekovácsolódott. Mindenkinek tiszta szívből ajánljuk ezt az utat és biztatunk benneteket, hogy legyetek ti is Erdélyi vándorok.

Árvai Amira, Juhász Gyula, Orsós Noémi és Peti Zsófia
7.B osztályos tanulók

Képek:

Videó:

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.