HAT-KP-1-22

HAT-KP-1-22 – Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

A pályázat címe: „Fejedelmek nyomában – Délerdély, Kalotaszeg, Partium”
A tanulmányi kirándulás időpontja: 2023. április 24-27.
Beszámoló:
Az idei tanévben ismét lehetőségünk nyílt rá, hogy hetedikesként részt vegyünk a Határtalanul pályázat keretében egy négy napos erdélyi kiránduláson. Utazásunk a Fejedelmek nyomában címet viselte, a Partiumot, Dél-Erdélyt és Kalotaszeget kalandoztuk be jelentős magyar történelmi személyiségekkel kapcsolatos helyek felkeresésével. Az utazás előtt megismerkedtünk a helyszínekkel, történelmi vonatkozásukkal, fontosabb látnivalókkal és tanáraink praktikus információkkal, tanácsokkal is elláttak minket.
Korán reggel indultunk egy nagyon kényelmes és modern busszal, aminek a sofőrje rendkívül kedves és segítőkész volt egész úton. Bár a határon nagyon sokat kellett várnunk, de gyorsan elrepült az idő és délután elértük első Erdélyi megállóhelyünket, Nagyváradot, Szent László királyunk városát, ahol a szecessziós építészet jellegzetességeit és a város főterét csodálhattuk meg erdélyi idegenvezetőnk segítségével. Körösfőn a “fiatornyos” templom mellett a Kőrös folyó forrását tekintettük meg. Első napunk szállása a Székelykő lábánál, Torockón volt, ahol bőséges vacsorával vártak minket. Szállásunk nagyon szép volt, nem csak a környezet, hanem a szobák is jól felszereltek, otthonosak voltak.
Második napunk egy rendkívül bőséges és ízletes reggelivel kezdődött a szálláson. Utána indultunk a Tordai sóbányába, ahol közel 100m mélyen megcsodálhattuk az egykori bánya tárnáit. Ebédre pizzát ettünk egy tordai pizzériában. Következő állomásunk a Kincses Kolozsvár volt, ahol találkozhattunk a helyi magyar iskola diákjaival. Vittünk nekik egy szuper társasjátékot ajándékba, aminek nagyon örültek. Öt fős csoportokat alkottunk és minden csoporthoz csatlakozott három-három helyi diák, akikkel közösen egy városfelfedező programon vettünk részt. Kaptunk egy térképet és egy kérdéssort és a válaszokat Kolozsvár belvárosában kellett megkeresnünk. A legtöbbünknek ez volt a kedvenc programja, talán új barátságok is születtek. A program után megnéztük Mátyás király szülőházát és fotózkodtunk a Szent Mihály gótikus templom előtt álló monumentális Mátyás szobor előtt. A program végén indultunk vissza torockói szállásunkra. Házigazdáink gazdag, háromfogásos vacsorával vártak minket. Vacsora után lehetőségünk volt a szállás környékének felfedezésére. A faluban is nagy szeretettel fogadtak minket.
A kirándulásunk harmadik napján egy fantasztikus reggeli után elhagytuk torockói szállásunkat, és a Tordai hasadék felé vettük az irányt. A túra útvonalat sikeresen teljesítettük, ezért mindenki kiérdemelte az ebédet, ami egy helyi specialitás, miccs volt sült krumplival. Desszertként volt lehetőség kürtőskalács fogyasztására is. Ebédünk elfogyasztása után Gyulafehérvárra indultunk, ahol a várat tekintettük meg. Rövid sétánk után Déva volt az úticél. A felvonó felújítása miatt a várat gyalogszerrel vettük be. 18 órára érkeztünk meg a következő szálláshelyünkre Csernakeresztúrra, a Bukovina Panzióba. Vacsora után szállásadónk a bukovinai székelyekről mesélt nekünk.
Utolsó napunkon a svédasztalos reggeli után a Vajdahunyad vára felé vezetett utunk. Lehetőségük volt egyedül felfedezni a dicső Hunyadiak egykori mesés otthonát. Bejártuk az egész várat a kínzókamrától a vártoronyig és maradék pénzünket is elköltöttük ajándéktárgyakra és finomságokra. Innen indultunk erdélyi kirándulásunk utolsó állomására, Aradra, ahol a szabadság szobornál megemlékeztünk az aradi vértanúkról. Koszorúzás után búcsút vettünk idegenvezetőnktől, Marikától, aki egész úton fantasztikus kedves és segítőkész volt. Nagyon sok új információt és érdekességet mesélt nekünk és ráadásul vicces is volt.
Nagyon gyorsan elrepült ez a négy nap, rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Reméljük még sok hetedikes vehet részt ilyen kiránduláson!

Napi beszámolók:

1. nap – Nagyvárad, Kőrösfő, Torockó
2. nap – Torda, Kolozsvár
3. nap – Gyulafehérvár, Déva, Csernakeresztúr
4. nap – Vajdahunyad, Arad

Képek:

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.